در دنیای امروز، هوش مصنوعی تبدیل به یک عامل کلیدی در رقابتهای جهانی شده است. با توجه به گسترش روزافزون تکنولوژی و جایگاه برتر چین در این زمینه، یک کمیسیون دو حزبی در کنگره ایالات متحده پیشنهاد کرده است که این کشور باید برنامهای مشابه پروژه منهتن برای توسعه هوش مصنوعی (AI) به راه بیندازد. پروژه منهتن به عنوان نام رمز یک تحقیق مشترک میان دولت ایالات متحده و مشارکتهای خصوصی تلقی میشود که منجر به تولید بمبهای هستهای در دوران جنگ جهانی دوم شد. این کمیسیون در گزارش نوامبر خود، خواستار آن شده است که کنگره «برنامهای مشابه پروژه منهتن» را برای پیشبرد قابلیتهای هوش مصنوعی عمومی (AGI) ایجاد و تأمین مالی کند.
سیستمهای هوش مصنوعی عمومی به سیستمی اطلاق میشود که “به اندازه یا بهتر از قابلیتهای انسانی” عمل کند و قادر به “جایگزینی بهترین ذهنهای بشری در انجام هر وظیفهای” باشد. بر اساس اطلاعات کمیسیون، مشارکتهای دولتی و خصوصی مشابه پروژه منهتن برای پیشبرد هوش مصنوعی بسیار حائز اهمیت خواهد بود.
این گزارش با تأکید بر نیاز به شناسایی و اولویتبندی پروژههای هوش مصنوعی به عنوان بالاترین اولویت ملی توسط وزیر دفاع ایالات متحده، خواستار انجام «مقامات قراردادی چندساله گسترده برای قوه مجریه» و تأمین مالی برای شرکتهای پیشرو در زمینه هوش مصنوعی، ابرداده و مراکز داده شده است. به گفته کمیسیون، چین به طور جدی بر روی توسعه تکنولوژیهای نوظهوری از جمله هوش مصنوعی، فناوریهای کوانتومی، بیوتکنولوژی و سیستمهای ذخیره انرژی باتری تمرکز کرده است.
گزارش میگوید که «رقابت برای هوش مصنوعی برتر» در صنایع مختلف به موفقیت در ترکیب تکنولوژیهای مجاز و قطعات اولیه بستگی دارد، از جمله چیپهای پیشرفته، قدرت محاسباتی و مجموعههای داده غنی برای آموزش مدلهای زبانی. در حالی که ایالات متحده در حال حاضر دارای برتری در بیشتر این تکنولوژیهای مرتبط با هوش مصنوعی است، چین در سالهای اخیر پیشرفتهای سریعی داشته و برخی تواناییها را برای نوآوری در اطراف کنترلهای صادراتی ایالات متحده و همپیمانانش به نمایش گذاشته است.
اگر چین بتواند بر چالشهای پیش رو غلبه کند، پیشرفتهای سریع تکنولوژیکی آن، اقتصاد و نظامی ایالات متحده را تهدید میکند و ممکن است باعث تضعیف بازدارندگی و ثبات در اقیانوس آرام و بر همزدن توازن جهانی قدرت شود. در بخشی از دیگر پیشنهادات خود، کمیسیون خواستار لغو معافیتهای تجاری است که به برخی از کالاهای چینی اجازه میدهد تا از تعرفههای ایالات متحده بگذرند.
این کمیسیون در سال ۲۰۰۰ برای نظارت، تحقیق و انتشار گزارشهای دورهای در مورد روابط تجاری و اقتصادی ایالات متحده و چین تأسیس شد.